Dzień na torze - spotkanie 2009

Sporty Motocyklowe

Dzień na torze - spotkanie 2009

Postprzez TomJonez on 17 Wrz 2008, 0808:0909

Jakiś czas temu rzuciłem taką luźną myśl by zorganizować dzień szkoleniowo / sportowy na jednym z torów wyścigowych
- pomysł zdechł śmiercią naturalną niestety...

Ostatnio zgadaliśmy się z KSem, dejv'em że w przyszłym sezonie warto (jednak) by było spotkać się w takich okolicznościach przyrody.
Z mojej strony proponuję poznań
- długa (powiedzmy) pętla +- 2min
- krótka, kartingowa dla SM
Boxy / pit stop, kibelki - no i generalnie jako takie zaplecze.
Możliwość pomiarów czasów, wystawienia stewardów (wszystko zależy od tego ile osób by się zdecydowało i jak będziemy wyglądać z kasą)
Z mojej strony mogę wnieść busa "technicznego", narzędzia etc...
Do tego wszystkiego może dołączą do nas jacyś dealerzy - były by wtedy dostępne testówki, no i wnieśliby jakiś wkład w koszt wynajęcia obiektu.

Wiem że Poznań to Poznań, ale zawsze to coś!
Nie muszę wspominać o wspólnym wieczorku jaki po całym dniu na torze będzie na nas czekał ;)

Wszelkie propozycje i kommentsy wskazane!! ;)
[JERKOFF] Crew rulez in MotoGP!!!
- [JERKOFF] Pawian, crew selekta
Awatar użytkownika
TomJonez
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

Zużycie paliwa: 1372

2005 Honda CRF 450
Marka: Honda, Triumph
Model: FMX650 954RR TT600
GaduGadu: 0

Re: Dzień na torze - spotkanie 2009

Postprzez ks-rider on 17 Wrz 2008, 0909:0909

Tom, na poczatku tego roku z bylej szkoly ( i ietylko ) mielismy zaplanowany wyjazd na Poznan ( + 120 innych Niemcow ). Niestety ze wzgledu na ograniczenie norm glosnosci przez wlasciciela toru i doslownym przeploszeniu ludzi ktorzy przyjechali w Kwietniu wszystkie nastepne imprezy tego zypu zdechly smiercia naturalna. pytanie wiec tego typu, czy zaplacimy, przyjedziemy, wladze toru zmierza pomiar glosnosci na seryjnych wydechach i okaze sie, ze nie mozemy smigac, bo o decybela za glosno. Mnie nie stac na podroz do Poznania i zpowrotem ot tak sobie aby sie z przyczepa i motocyklem przejechac.

Na ile pewny bedzie taki trening ?

Z mojej strony moge sie dowiedziec ile kosztowalo by to w Niemczech czy w Danii. Moze okazac sie bowiem, ze bedzie taniej ale i dalej.

:wink:
Awatar użytkownika
ks-rider
Uzależniony od asfaltu

Zużycie paliwa: 4119

1990 Honda MT 50 S, Rok 1980-1993 (AD01)

Postprzez Cyrkiel on 17 Wrz 2008, 0909:0909

KS ale wyścigi się odbywają. A tam raczej nikt nie spełnia norm głośności.
Mam w pracy kolegę, który od wielu lat jest w zarządzie Automobil klubu Poznańskiego, mogę zapytać jaki jest koszt wynajmu i jak to wygląda z tymi normami głośności.
Awatar użytkownika
Cyrkiel
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

Zużycie paliwa: 160

2001 Kawasaki ELIMINATOR 125, Rok 1997- (BN125A)
Marka: Kawasaki BN125A
GaduGadu: 1761123

Postprzez TomJonez on 17 Wrz 2008, 0909:0909

to fakt....
Takie rzeczy to jedynie w ERZE ;)
Jedyny taki obiekt w PL (no i może kielce, chociaż z dwojga złego wolę nawierzchnie poznania) i normy głośności!?!?
- jeszcze jakby ktoś tam wokół mieszkał...
...ale to inna bajka

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak:
mamy dowód rejestracyjny (dupokryjkę dla toru) i jeździmy.
To nie będzie żadna kalendarzowa impreza, żeby jakikolwiek rzeczoznawca z aparaturą mógł się wcześniej zaczaić, więc tym bardziej będzie git.
- a tak na serio to wszystko dogadamy wcześniej, jak się ustawimy to bankowo - bez pudła!

ps.: nie w ten, ale w kolejny weekend będzie tam odbywała się duża impreza driftowa (wspominałem wcześniej), żaden z tamtych samochodów nie spełnia norm, a większość jest bez rejestracji
- to dowód na to że jakoś uporali się z problemem, a przynajmniej zaczęli liczyć pieniądze a nie głosy pseudo ekologów
:mrgreen:
Awatar użytkownika
TomJonez
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

2005 Honda CRF 450

Postprzez ghostrider on 17 Wrz 2008, 0909:0909

Te sprzeciwy ludzi z okolic Toru to jest coś śmiesznego - ale pomińmy ten temat.

Tom na kiedy tak mniej więcej to chcesz zrobić - wakacje?

Właśnie ciekawi mnie też ile wynajęcie toru kosztuje - czekam na info.
Awatar użytkownika
ghostrider
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

Zużycie paliwa: 2180

1995 Honda CBR 600 F, Rok 1995-1998 (PC31)
Marka: Mz Etz 250
GaduGadu: 7145591

Postprzez pimpampom on 17 Wrz 2008, 1010:0909

wybieram się motocyklem do poznania w przyszły weekend, jak coś mogę podjechać i dopytać o szczegóły.
a o pomiarze decybel rzeczywiście było głośno już jakiś czas temu, kiedy w Motocyklu pisali o absuradch tego pomysłu forsowanego przez okolicznych mieszkańców.
Awatar użytkownika
pimpampom
utaplany w smarze

Zużycie paliwa: 48

2007 Honda CBF 500, Rok 2004-2007 (PC39)
Marka: CBF500
GaduGadu: 2734793

Postprzez TomJonez on 17 Wrz 2008, 1010:0909

słuchajcie - żeby była jasność:
sami nic nie wskóramy, wynajem toru na cały dzień to +- 10000 niestety...
Dlatego trzeba na serio podejść do tematu, pomyśleć kto mógłby pieniądze wyłożyć i co mógłby na tym zyskać (co moglibyśmy - jako organizatorzy zaproponować).
Możliwości jest sporo - potrzeba trochę zapału i chęci.
Właśnie gadaliśmy z Ghostem i zarys takiej imprezy już mamy naszkicowany - zbiorę wszystko do kupy i jutro napiszę
- powiecie co sądzicie, ale z góry mówię że przyda się każda pomoc w organizacji, bo wypadałoby (w takim wariancie) do końca roku przedstawić firmom motocyklowym, dealerom etc jakieś sensowne oferty

ps.: w przyszły weekend (nie w nxt ale 25 - 28 września, też będę w Pzn, możemy się jakoś spotkać (cały weekend będę na torze właśnie)
Awatar użytkownika
TomJonez
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

2005 Honda CRF 450

Postprzez gab86 on 18 Wrz 2008, 0808:0909

a jest na tym torze też coś dla fanów crossu i enduro?
mam dosyć dużą grupkę ale tam chyba tylko twarda nawierzchnia jest?
Dzień bez Motocyklu to dzień stracony!
Awatar użytkownika
gab86
dzielnicowy kamikaze

Zużycie paliwa: 82
Marka: KTM lc4 620 sc

Postprzez dejv667 on 18 Wrz 2008, 0909:0909

TomJonez napisał(a):
Ostatnio zgadaliśmy się z KSem, dejv'em że w przyszłym sezonie warto (jednak) by było spotkać się w takich okolicznościach przyrody.

Powiedzmy, ze tak ta rozmowy wygladala...

TomJonez napisał(a):Z mojej strony proponuję poznań
- długa (powiedzmy) pętla +- 2min

Ja osobiscie pisze sie TYLKO na dluga bo chcialbym jechac samochodem. Jazda motocyklem po torze mnie NIE interesuje.

TomJonez napisał(a):Boxy / pit stop, kibelki - no i generalnie jako takie zaplecze.
Możliwość pomiarów czasów, wystawienia stewardów (wszystko zależy od tego ile osób by się zdecydowało i jak będziemy wyglądać z kasą)

Potrzebuje kibla, miejsca zeby ewentualnie zmienic kola/klocki i pomiaru czasu. Reszte uwazam za zbedna rozrzutnosc.

TomJonez napisał(a):Z mojej strony mogę wnieść busa "technicznego", narzędzia etc...
Do tego wszystkiego może dołączą do nas jacyś dealerzy - były by wtedy dostępne testówki, no i wnieśliby jakiś wkład w koszt wynajęcia obiektu.

Proponuje od razu dilerow itd wykreslic z listy potencjalnych sponsorow i liczyc tylko na siebie.

TomJonez napisał(a):Nie muszę wspominać o wspólnym wieczorku jaki po całym dniu na torze będzie na nas czekał ;)

Wszelkie propozycje i kommentsy wskazane!! ;)

O ile tylko w lokalu n ie bedzie bydla i dresiarstwa to czemu nie... Tylko gdzie potem spac?

TomJonez napisał(a):słuchajcie - żeby była jasność:
sami nic nie wskóramy, wynajem toru na cały dzień to +- 10000 niestety...
Dlatego trzeba na serio podejść do tematu, pomyśleć kto mógłby pieniądze wyłożyć i co mógłby na tym zyskać (co moglibyśmy - jako organizatorzy zaproponować).
Możliwości jest sporo - potrzeba trochę zapału i chęci.
Właśnie gadaliśmy z Ghostem i zarys takiej imprezy już mamy naszkicowany - zbiorę wszystko do kupy i jutro napiszę
- powiecie co sądzicie, ale z góry mówię że przyda się każda pomoc w organizacji, bo wypadałoby (w takim wariancie) do końca roku przedstawić firmom motocyklowym, dealerom etc jakieś sensowne oferty

ps.: w przyszły weekend (nie w nxt ale 25 - 28 września, też będę w Pzn, możemy się jakoś spotkać (cały weekend będę na torze właśnie)

Moja propozycja.

20-25 osob i bierzemy tor na caly dzien. Oosby towarzyszace jak najbardziej, ale w rozsadnych ilosciach i ten kto je przyprowadza, ten za nie odpowiada i reczy.
Jezdza tylko ci, ktorzy wylozyli kase.
Mnie interesuje tylko godzina na torze, miejsce zebym zmienil kola/klocki i pomiar czasu. Moge jezdzic w czasie gdy motocyklisci beda sie relaksowac, jesc czy cos ten desen.

Moje pytania:
ile dokladnie za wynajem toru?
Co jest wliczone w ta cene?
"Another think I really like as well is you know ... A Porsche puts the rev counter right in front of you ... Lancia in this put the oil pressure right in front of you ..." - Jeremy Clarkson
Awatar użytkownika
dejv667
wrench

Zużycie paliwa: 1712
GaduGadu: 3765973

Postprzez ghostrider on 18 Wrz 2008, 0909:0909

dejv667 napisał(a):
TomJonez napisał(a):Z mojej strony mogę wnieść busa "technicznego", narzędzia etc...

Proponuje od razu dilerow itd wykreslic z listy potencjalnych sponsorow i liczyc tylko na siebie.

Czemu ? Każdy by jednak wolał wypróbować inne sprzęty. Wiesz takie imprezy gdzie można testować motocykle w polsce się nie zdarzają.
Awatar użytkownika
ghostrider
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

Zużycie paliwa: 2180

1995 Honda CBR 600 F, Rok 1995-1998 (PC31)
Marka: Mz Etz 250
GaduGadu: 7145591

Postprzez ks-rider on 18 Wrz 2008, 1212:0909

Z tego co wiem, to dzien wynajecia toru to kwota 20 000,- pln. >Ciekaww wiec jestem, jak 25 osob bedzie w stanie to pokryc. Na treningu w zeszlym roku bylo cos miedzy 100 - 120 osob mimo to nie bylo ciasno na torze, bo wiecej jak 20 min nikt nie wytrzymuje ( kondycyjnie ) a dochodzi do tego koncentracja, czym konczy sie jej brak tez juz widzialem 10 % wypadkow.

Awatar użytkownika
ks-rider
Uzależniony od asfaltu

Postprzez gekonrider on 18 Wrz 2008, 0101:0909

Siemka
Osobiście polecam Tor W Starym Kisielinie (Zielona Góra)
Ja byłem tam raz ale koledzy z klubu byli już parę razy, nawierzchnia jest ok, winkielki super, oczywiście odpowiednie nachylenie zakrętów itd...
No i cena super bo 20zł od motocykla za godzinę.
Nie ma tam żadnych norm hałasu itd... jak się zarezerwuje wcześniej to jedziesz i na 100% wjeżdżasz na tor.
Jak ktoś chętny to dam namiary.

PS na tym samym terenie jest tor z hopkami itp dla enduraków :)
http://gekon-akcesoria.pl/
*Komar Kadet
*Romet Ogar (silnik rometa a nie jawki :D)
*Herkules Sashs 50
*HONDA CB400N
*Suzuki GR650
*Yamaha TDM 850 4XT
.
.
AKM "APANONAR" WROCŁAW
http://www.apanonar.riders.pl
Awatar użytkownika
gekonrider
Mistrz dróg!

Zużycie paliwa: 221

1986 Suzuki GR 650 /X, Rok 1983-1985 (GP51A)
Marka: Suzuki GR 650X
GaduGadu: 5711465

Postprzez TomJonez on 18 Wrz 2008, 0202:0909

odpowiem od razu i dejvovi i KS'owi:
1. koszt Poznania to (bez łaski) około 12000 za dzień, z całą infrastrukturą toru (kibel, pit, etc...)
2. sami to jak już powiedziałem nie dalibyśmy rady za nic w świecie, więc dlatego pomyślałem o szerszym gronie (klienci salonów, a co za tym idzie same salony partycypujące w kosztach, importerzy rtc)
Zrobiłaby się całkiem spora impreza (jakby wypaliło) ale tor na cały dzień zapewni wiele frajdy (do upadłego) dla każdego chętnego - nawet jak zgraja by była liczniejsza 100razy ;)
Awatar użytkownika
TomJonez
MOTOCYKLISTA DZIECIOM
MOTOCYKLISTA DZIECIOM

2005 Honda CRF 450

Postprzez dejv667 on 18 Wrz 2008, 0303:0909

ks-rider napisał(a):Z tego co wiem, to dzien wynajecia toru to kwota 20 000,- pln. >Ciekaww wiec jestem, jak 25 osob bedzie w stanie to pokryc. Na treningu w zeszlym roku bylo cos miedzy 100 - 120 osob mimo to nie bylo ciasno na torze, bo wiecej jak 20 min nikt nie wytrzymuje ( kondycyjnie ) a dochodzi do tego koncentracja, czym konczy sie jej brak tez juz widzialem 10 % wypadkow.

podziel ta kwotę przez 25 osób. Jak dla mnie 500-600 złociszy za cały dzień na torze jest akceptowalna kwota. Wolałbym zapłacić więcej i mieć tam pusty obiekt niż oszczędzić 50 euro i mieć tam mały spęd bydła. Tym bardziej, ze NIE chce tam jeździć motocyklem i nie uśmiecha mi się oglądanie się na motocyklistów.

TomJonez napisał(a):odpowiem od razu i dejvovi i KS'owi:
1. koszt Poznania to (bez łaski) około 12000 za dzień, z całą infrastrukturą toru (kibel, pit, etc...)
2. sami to jak już powiedziałem nie dalibyśmy rady za nic w świecie, więc dlatego pomyślałem o szerszym gronie (klienci salonów, a co za tym idzie same salony partycypujące w kosztach, importerzy rtc)
Zrobiłaby się całkiem spora impreza (jakby wypaliło) ale tor na cały dzień zapewni wiele frajdy (do upadłego) dla każdego chętnego - nawet jak zgraja by była liczniejsza 100razy ;)

róbcie jak uważacie, ale w mojej opinii finał będzie niczym na "forumowym spotkaniu"-zjawi się garstka ludzi i być może dzieciaki mieszkające w okolicy. Niestety, po imprezie ani z nimi wypić, ani balować. No i może się okazać, ze finansowo tez będą niespodzianki.

gekonrider napisał(a):Siemka
Osobiście polecam Tor W Starym Kisielinie (Zielona Góra)
Ja byłem tam raz ale koledzy z klubu byli już parę razy, nawierzchnia jest ok, winkielki super, oczywiście odpowiednie nachylenie zakrętów itd...
No i cena super bo 20zł od motocykla za godzinę.
Nie ma tam żadnych norm hałasu itd... jak się zarezerwuje wcześniej to jedziesz i na 100% wjeżdżasz na tor.
Jak ktoś chętny to dam namiary.

PS na tym samym terenie jest tor z hopkami itp dla enduraków :)

Dowiedz się jakie są koszty wynajęcia dużej pętli. Mała (kartingowa) ma niecałe 900 metrów a to troszkę mało.
"Another think I really like as well is you know ... A Porsche puts the rev counter right in front of you ... Lancia in this put the oil pressure right in front of you ..." - Jeremy Clarkson
Awatar użytkownika
dejv667
wrench

Zużycie paliwa: 1712
GaduGadu: 3765973

Postprzez ks-rider on 18 Wrz 2008, 0404:0909

Tom, osobiscie niestety widze to b. czarno. Aby koszta byly przystepne na " niekazda " kieszen potrzeba minimum 60 osob. pytanie czy tyle znajdziemy ? Szczerze mowiac watpie. Sama liczba 60 nie jest tragiczna, bo jej na torze nie widzisz, nikt nie bedzie smigal caly czas, maszyne trzeba poservice'owac, zatankowac, a co duzo wazniejsze zrobic konkretne przerwy na odpoczynek. Moze zaczniemy od " deklarowania sie " kto zechce wylozyc po ile ?

Awatar użytkownika
ks-rider
Uzależniony od asfaltu

Następna